© DoA, Scott Bauer

Manipulowanie kwaśnością

12 lipca 2007, 10:34

Kwaśny jest jednym z pięciu podstawowych wyczuwanych przez człowieka smaków. Za powstające wrażenie odpowiadają kwasy organiczne. Wiele z nich występują naturalnie w różnych produktach. Tutaj kilka przykładów: kwas cytrynowy (występuje szczególnie obficie w cytrusach), kwas jabłkowy (odpowiada za kwaśny smak niedojrzałych jabłek) czy kwas mlekowy (spotkamy go w jogurtach, zsiadłym mleku i wszystkich przetworach kiszonych).



Przechadzki komórek pod ścisłą obserwacją

6 czerwca 2008, 20:48

Niemieccy badacze stworzyli detektor zdolny do rozróżniania komórek różnych typów na podstawie charakterystycznych parametrów ich sposobu poruszania. Urządzenie, będące obecnie w fazie testów, ma szansę stać się przydatnym narzędziem m.in. dla biologów molekularnych oraz specjalistów z zakresu diagnostyki medycznej.


Rekin wielorybi (Rhincodon typus)

Rekin wędrowniczek

9 kwietnia 2009, 00:51

Rekiny wielorybie (Rhincodon typus), największe ryby żyjące obecnie na świecie, wykazują zaskakująco niską różnorodność genetyczną - twierdzą badacze z Uniwersytetu Illinois w Chicago. Zdaniem autorów świadczy to o migracji zwierząt, która może utrudnić ich ochronę.


Rodzicielstwo obniża ciśnienie

15 stycznia 2010, 09:36

Choć w niektórych okolicznościach trudno w to uwierzyć, rodzicielstwo wiąże się z niższym ciśnieniem krwi, zwłaszcza wśród kobiet (Annals of Behavioral Medicine).


Praczłowiek starszy o trzy miliony lat

6 listopada 2010, 10:26

Wizja ewolucji człowieka i hominidów nieustannie się zmienia, dzięki nowym odkryciom archeologicznym i pojawieniu się nowych metod, jak analiza genetyczna. Kiedy jednak połączy się oba źródła wiedzy przy pomocy metod matematycznych, dopiero pojawiają się rewelacje!


Nawyk znieczula na zły smak

5 września 2011, 11:09

Psycholodzy wzięli pod lupę nawykowe jedzenie i stwierdzili, że gdy mózg skojarzy jedzenie danego produktu, np. chipsów, z jakimś otoczeniem, np. kinem lub kanapą przed telewizorem, będzie podtrzymywać jedzenie tak długo, jak działają określone bodźce. Nieważne przy tym, czy produkt jest świeży i smaczny, czy kompletnie pozbawiony smaku. I tak zostanie zjedzony…


Oczyszczanie pomaga ociepleniu

27 kwietnia 2012, 12:09

Klimatolodzy z Harvard School of Engineering and Applied Sciences dowodzą, że pyły z zanieczyszczeń przemysłowych chroniły wschód USA przed ocieplaniem się klimatu


Ruch w pionie zmniejsza głód

12 kwietnia 2013, 06:35

Ćwiczenia związane z ruchem w pionie, np. skakanie na skakance, zwalczają uczucie głodu w większym stopniu niż inne formy aktywności fizycznej.


500-gigahercowy przełącznik optyczny

12 września 2014, 10:52

Na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Diego powstał pierwszy 500-gigahercowy przełącznik fotonowy. Prace nad jego skonstruowaniem zajęły 4 lata. Nasz przełącznik działa o ponad rząd wielkości szybciej niż wcześniejsze tego typu urządzenia. Działa on szybciej niż współczesne falowody, które przekazują informację za pomocą światła - mówi profesor Stojan Radic.


Toksyczne wydzieliny niezłośliwego guza uszkadzają ucho wewnętrzne

23 grudnia 2015, 07:19

W niektórych przypadkach osłoniaka nerwu przedsionkowo-ślimakowego guz może wydzielać toksyczne substancje, które uszkadzają ucho wewnętrzne.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy